Güneş Paneli Nedir?Nasıl Çalışır?Hangi Katmanlardan Oluşur?


Güneş Paneli Nedir?


Güneş panelleri güneş ışımasını elektrik enerjisine çeviren cihazdır.Fotovoltaik etki denilen teknolojiyi kullanır.Güneş panelleri alüminyum çerceve,temperli cam,eva film, güneş paneli hücresi,backsheet ve junction box(bağlantı kutusu) denilen katmanlardan oluşur.




Güneş Paneli Hangi Katmanlardan Oluşur?

Güneş paneli hücresi güneş panelinin ana unsuru olup güneş ışığını elektrik enerjisine çeviren ekipmandır.Güneş panelinin su,nem,toprak,toz vb dış ortam şartlarına karşı korunması için arka kısmında dayanıklılığı yüksek polimer kökenli back sheet ile arka tarafı kapanmaktadır.Güneş paneli hücre setinin ön kısmında temperli cam bulunmaktadır.Bu temperli cam ,güneş paneli hücresi seti ve backsheet katmanları arasında EVA film yapıştırma işlevi görür.Bu tüm katmanlara sağlamlık vermek için alüminyum çerceve kullanılmaktadır.Güneş paneli serisinin akülü güneş paneli serisinin solar şarj cihazı veya inverter benzeri ekipmanlarla bağlantısını sağlamak için ucunda özel konnektörlu olan bir bağlantı kutusu(junction box) ve kablosu bulunmaktadır.


Güneş Paneli Üretim Aşamaları Nelerdir?



-Kum yüksek sıcaklıkta ve yüksek teknoloji içeren bir süreçle saf silikon malzemesine çevirilir.

-Silikon yüksek sıcaklıkta silindir şeklini verecek ocaklarda eritilmektedir.Ortaya çıkan malzeme ingot(külçe) boron ile pozitif olarak yüklenir ve eritme işlemi sırasında atomik yapısı istenen şekle göre tasarlanır.

-Monokristal güneş paneli hücrelerindeki külçeler tek bir silikon kristalinden üretilmektedir.Polikristal güneş paneli hücresini oluşturan külçe(ingot) ise farklı silikon kristallerinin eritilmesi sonucunda elde edilir.Kristalin külçeler(ingot) ince bir disk haline çekilir ve bu parçalara wafer adı verilir.Wafer silikon parlak olduğu için ışığın yansımasını önleyici bir boya işlemine tabi tutulur.Bu Şekilde güneş paneli hücresi daha çok güneş ışıması kullanabilir.

-Wafer disk işleme tabi tutularak metal iletken eklenir.Oluşan matriks benzeri yapı güneş ışımasının yansımasından çok soğurulmasına yardımcı olur.Wafer disklerin üzerine ince bir katman halinde fosfor yüksek sıcaklıkta uygulanarak bu katmanın eksi yüklenmesini sağlar.Pozitif yüklü boron içeren silikon wafer'i ve negatif yüklü fosfor tabakası güneş ışıması görmesi halinde fotovoltaik etki sonucunda elektrik enerjisi oluşmasını sağlar.





Standart güneş panellerinde 36 ve altı güneş paneli hücresi barındıran modüller küçük ev ile tekne karavan uygulamalarında kullanılmaktadır. 60 ile 72 hücreli güneş panelleri ise mesken ve endüstriyel güneş paneli uygulamalarında kullanılmaktadır.Yüksek voltajlı Güneş paneli sistemlerini 12/24/48 Volt benzeri düşük voltaj akü gruplarına günümüzde kaliteli MPPT Solar Şarj Cihazlarıyla şarj edebildiğimiz için büyük boyutlu Güneş panelleri tekne karavan vb uygulamalarda kullanılabilmektedir. Half-cut teknolojisi yerleşmesiyle 120-144 hücreli güneş paneli modelleri ortaya çıkmıştır.




-Etiket: monokristal ve polikristal güneş paneli farkı,monokristal güneş paneli özellikleri,monokristal polikristal farkı,en verimli güneş paneli