Şebekeden Bağımsız(Offgrid) Fotovoltaik Sistem

Şebekeden Bağımsız Fotovoltaik Enerji Sistemleri elektrik şebekesinin bulunmadığı veya şebeke elektriğinin kaliteli olmadığı yerde enerji ihtiyacı için tercih edilmektedir.Elektrik üretimi ihtiyacı Fotovoltaik panelden karşılanır.Enerji tüketiminin detaylı analizi ve sisteme özgü tasarlanacak proje sayesinde genel kanı aksine 220 Volt veya 380 Volt elektrikli aletlerin elektrik ihtiyacı karşılanabilir.Güniçi üretilen elektriğin fazlası aküde depolanıp gece tüketimi için kullanılır.Ek olarak Şebeke Bağlantısı olan yerlerde fatura azaltmak veya Şebekeden Bağımsız şekilde kendi enerji ihtiyacının tamamını üretebilir.

Fotovoltaik Sistem Nasıl Çalışıyor?

Fotovoltaik(Güneşten Elektrik) sistemi esas olarak 3 ana bileşenden oluşur:Fotovoltaik Panel,Inverter ve Akü. Bunun dışında yardımcı ekipmanlar Şarj Kontrol Cihazı,FV Sigorta ve Yük Kesici,Montaj Sistemi,Yıldırım Koruma Sistemi, FV Kablo ve Konnektörlerdir. Fotovoltaik Panel: Güneş ışınından elektrik üretimi sağlar.Fotovoltaik panel polikristalin veya monokristalin yarıiletken Güneş pili hücresi ,solar cam , eva film ,alüminyum çerceve ve bağlantı kutusundan oluşmaktadır.
Inverter: Fotovoltaik Panelin ürettiği doğru akım elektriği 220 Volt veya 380 Voltla (Şebeke elektriği) çalışan elektrikli aletlerde kullanılabilecek alternatif akıma çeviren alettir.Şebekeden Bağımsız sistemlerdeki çeşitleri modifiye sinüs ve tam sinüs inverterdir.Buzdolabı ve Klima benzeri motorlu cihazlar için tam sinüs inverter uzun süreli kullanım için tavsiye edilmektedir.
Solar Akü: Güneşten üretilen elektriğin tüketim fazlası aküde depolayıp gece veya düşük ışıma halinde kullanılır. Bakım gerektirmeyen ve fazla döngü kapasitesi olan Jel veya AGM VRLA tipindeki aküler tercih edilmektedir.
Şarj Kontrol Cihazı: Fotovoltaik Panelin ürettiği elektriğin aküye verilmesini düzenler.Gerilim ve akım denetlemesi yapar.Aküye kapasitesinden fazla veya hızlı akım verilmesi akü ömrünü azaltacaktır ve nadiren gaz çıkışı riski doğurabilmektedir.Cihazın ana görevi akü gerilimini takip edip belirli bir seviyeye geldiği zaman Fotovoltaik panelden gelen akımı kesmektir. Solar Şarj Kontrol cihazının doğru seçilmesi sistemin düzgün çalışması için çok önemlidir. Şarj Kontrol Cihazlarında başlıca iki algoritma bulunmaktadır: PWM ve MPPT.
PWM algoritma avantajı kademeli ve daha yavaş şarj etme sayesinde akü ömrü uzamasıdır.PWM Şarj Kontrol cihazları Şebekeden Bağımsız 12/24 Volt sistemler için tercih edilmektedir.MPPT algoritması ise hem akü ile panel arasındaki voltaj farkını düzenleyerek %10-20 daha çok elektrik üretimi sağlar ve oluşabilecek ters akım engeller hem de daha yüksek gerilimde verimli çalışabilme özelliği sayesinde kablo ve bağlantı kayıplarını azaltır.
FV Sigorta ve Yük Kesici:Fotovoltaik sigorta DC sistemler için yüksek akımlara özel tasarlanmış daha hızlı devreyi kesebilen bir üründür.Yük Kesici ise bakım veya acil durumlarda sistemin kontrol edilmesi için kullanılır.
Montaj Sistemi:Arazi ve Çatı kurulumlarında alanın keşifte analiz edilmesiyle rüzgar ve kar yüklerine karşı dayanıklılık ve elektrik üretim performansını optimize edecek sistem seçilmelidir. Korozyonun büyük performans kaybına neden olabileceğinden dolayı paslanmaz nitelikte alüminyum profil ve galvaniz çelik montaj ve bağlantı ekipmanları tercih edilmedilidir.
Yıldırım Koruma ve Topraklama Sistemi: Yıldırımın fiziksel ve elektriksel zararlarına karşı pasif yakalama uçları ile ve topraklama aksamıyla önlem alınmalıdır.
Solar Kablo ve Konnektör: Açık alana kurulum yapıldığı için Güneş ,nem ve yüksek sıcaklık benzeri dış etmenlere dayanıklı özel üretim kablo ve konnektör Fotovoltaik panelden üretilen elektriği sistemin beyni olan Solar Şarj Kontrol Cihazlarına taşımalıdır.

Avantajları

-Elektrik direği çekmenin maliyeti yerine Elektriğinizi Güneşten üretin.
-Fotovoltaik Enerji yakıt masrafı olmayan ve bakım masrafı oldukça düşük elektrik üretim şeklidir.
Jeneratör kullanmak yerine Fotovoltaik sistemi kullanarak işletme masraflarınızı düşürün.
-Güneş Enerjisi çevreci ve temiz bir enerji üretim şeklidir. 1 kWp Fotovoltaik Sistem Türkiye'de yılda ortalama 2400 ton CO2 salınımını engeller.

© 2016-2017 Bağımsız Enerji .Bütün Hakları Saklıdır. W3 tarafından tasarlanmıştır.